top of page
Onderhandelen

Alles is Onderhandelen

Goede onderhandelingsvaardigheden zijn onmisbaar. Aan vrijwel iedere zakelijke beslissing gaat tegenwoordig namelijk een onderhandelingsproces vooraf. Met behulp van ons trainingsaanbod kom jij straks succesvol uit elke onderhandelingssituatie.

Wat is onderhandelen?

Wat is onderhandelen?

Onderhandelen staat vaak in een negatief daglicht. We denken aan handjeklap, autoverkopers en het onderste uit de kan willen hebben. Maar we onderhandelen bijna iedere dag, al zijn we ons daar vaak niet van bewust. Wat eten we bijvoorbeeld vanavond en wie doet de afwas? Een onderhandeling is niets meer of minder dan een proces waarin twee personen of groepen proberen om tot een overeenkomst te komen door middel van voorstellen en tegenvoorstellen.

​Als je met deze brede blik naar onderhandelen kijkt, dan zie je dat het ook in je werksituatie overal terugkomt: bij het opzetten van je eigen business, tijdens het creëren van partnerships, in co-creatie, bij leidinggeven of samenwerken in (complexe) projecten, bij het komen tot goede besluitvorming en omgaan met patstellingen en conflicten. Eigenlijk is alles onderhandelen!

Waarom goed leren onderhandelen?

We leven in een chaotische, snelle tijd waarin alles constant verandert. In de zakelijke wereld worden organisaties platter, projecten groter en complexer en nemen de belangen en risico’s toe. Als je niet weet hoe je hiermee om kunt gaan, groeit je onzekerheid. Hoe kun je op een constructieve manier met alle partijen in gesprek blijven, je belangen dienen, conflicten voorkomen en voortgang behouden? Het antwoord: door goed te onderhandelen. Negen van de tien beslissingen zijn tegenwoordig de uitkomst van een onderhandelingsproces. Onderhandelen is dé manier om tot besluiten te komen.

Goed leren onderhandelen
Waarom leren onderhandelen?
Onze onderhandeligstraining

Onze onderhandelingstraining

Wij mogen ons al dertig jaar de onderhandelingsspecialisten van Nederland noemen, en leidden al duizenden mensen op tot stevige, maar wendbare onderhandelaars. Bij ons leer je om je onderhandelingen goed voor te bereiden en succesvol uit te voeren. Al tijdens de training verbeteren je resultaten op de werkvloer. Door veel te oefenen met eigen praktijksituaties leer je:

Je aanpak tactisch en strategisch aan te scherpen.

Je onderhandelingsvaardigheden te verdiepen en mensen met je mee te krijgen op weg naar goede besluiten en creatieve deals.

Wendbaar om te gaan met onderhandelingsspelletjes die gespeeld worden.

Harvard methode

Onze trainingen zijn gebaseerd op de Harvard methode, die wij mede introduceerden in Nederland. Ooit het boek Getting to Yes (Excellent onderhandelen) gelezen? Deze manier van principieel onderhandelen maakt van de verschillende onderhandelingspartijen probleemoplossers in plaats van tegenstanders. Wij bouwden deze aanpak in de loop der jaren uit en hebben er verdieping aan gegeven. Onze methode gaat daarbij uit van zeven principes. Op basis van deze principes leer je je goed voor te bereiden, een onderhandeling vorm te geven en kun je je leerproces versnellen.

Scheid de mensen van het probleem

Werk aan het vertrouwen en vraag en geef verifieerbaarheid

Concentreer je op belangen; niet op posities

Creëer diverse opties voordat je een besluit neemt

 

Baseer het onderhandelingsresultaat op een objectieve, redelijke norm

Hou elkaars alternatieven scherp in de gaten

Voel je verantwoordelijk voor het proces.

Trainingen

Voor wie zijn de trainingen?

We hebben veel ervaring met ingenieurs, technici, consultants, specialisten en researchers. Daarnaast trainen we veel accountmanagers, business developers en projectleiders uit de wereld van de IT, financiële dienstverlening, fast moving consumer goods en aannemerij. We werken ook voor organisaties in het publieke domein, publiek-private samenwerkingen en NGO’s. Kijk hier voor een recent klantoverzicht.

Voor wie?
Open Inschrijvingen

Open Inschrijvingen

Wij bieden diverse onderhandelingstrainingen aan via open inschrijving. Zo leer je niet alleen van je eigen praktijkverhalen, maar ook van die van je mede-trainees uit andere organisaties. Je hoort veel ideeën die je naar je eigen werksituatie kunt vertalen en doet nieuwe contacten op. Bekijk hier ons totale aanbod open inschrijving trainignen.

Constructief Onderhandelen

Onze kerntraining die je in staat stelt om in allerlei onderhandelingssituaties je stevigheid en wendbaarheid te vergroten.

Samenwerken in Complexe Projecten

Een onderhandelingstraining die speciaal is toegesneden op de praktijk van projectleiders en managers in het publieke en private domein.

Conflictmanagement

Deze workshop focust op het voorkomen en omgaan met spanning, spelletjes, patstellingen en conflicten.

De kunst van onderhandelen
Constructief onderhandelen
Conflict management
bottom of page