top of page
Commercieel Onderhandelen

Commercieel Onderhandelen

Voor mensen die vooral bezig zijn met ‘dealmaking’, het creëren van deals vanuit een commerciële rol, spelen vaak terugkerende dilemma's: Hoe realiseer ik een optimale deal met behoud van de relatie? Hoe open kan ik zijn zonder kwetsbaar te worden? Hoe doorbreek ik impasses? En hoe overbrug ik tegenstellingen zonder strijd?

Commercieel onderhandelen hoeft geen wedstrijd met winnaars en verliezers te zijn

Sinds 1984 werkt RoutsLaeven met de principes en uitgangspunten van Harvard Onderhandelen (het Harvard Negotiation Project). Een aanpak van onderhandelen welke uitgaat van winnen zonder verliezers. Omdat we merkten dat deze ‘commerciële’ vragen steeds meer ook een rol spelen bij het samenwerken, het managen van projecten en conflicthantering, komen sinds enige tijd de ‘commerciële’ deelnemers samen met anderen bij elkaar in onze open inschrijving Constructief Onderhandelen met de Harvard Methode. Een prachtige mix van deelnemers en verschillende business uitdagingen wordt daar gecreëerd, waarbij iedereen krijgt waar hij of zij naar op zoek is.

onderhandelen de taart vergroten.png

De context is voor velen vaak van eenzelfde orde: Je bent bijna dagelijks betrokken bij meer of minder belangrijke onderhandelingen (‘Alles is Onderhandelen’). Elke dag opnieuw moet je de afweging maken tussen de belangen van je bedrijf (instituut/departement etc.), die van de ander (en) en die van jezelf. Een goed evenwicht tussen deze belangen te vinden vraagt om flexibel gedrag, overzicht en vindingrijkheid. 

 

En zeker in een commerciële omgeving zul je opgewassen willen zijn tegen spelletjes die gespeeld worden en wil je wendbaar om kunnen gaan met dergelijk gedrag zodat je je resultaten positief kunt beïnvloeden. 

bottom of page