top of page
Constructief onderhandelen

Constructief Onderhandelen

Onderhandelen heeft vaak een negatieve connotatie. Alleen het woord al: onder-handelen, ‘de ander ‘onder je hand’ krijgen. Er is dan kennelijk een bovenliggende en een onderliggende partij. Een winnaar en een verliezer. Constructief Onderhandelen vraagt wat ons betreft een andere mindset. Het veronderstelt dat je op zoek wilt gaan naar elkaars belangen. Dat je benieuwd bent hoe je elkaar kunt versterken en niet dat je op zoek bent om de ander zo snel mogelijk uit te schakelen of zoveel mogelijk ten koste van de ander te krijgen.

Competenties binnen Constructief Onderhandelen

Zelfs het prestigieuze World Economic Forum kijkt wat ons betreft te smal naar onderhandelings competenties. Alsof het alleen om ‘dealmaking’ gaat. Zijn beschreven onlangs de competenties voor de komende 10 jaar.

Een constructieve onderhandelaar probeert constructief met de relatie om te gaan, wil samen met anderen tot goede besluiten en deals komen, en kan dus complexe problemen oplossen in een VUCA omgeving. Die onderhandelaar is wendbaar, kan creativiteit inzetten en is ‘emotioneel intelligent’. Wat ons betreft zijn vrijwel al de hierboven genoemde competenties bij elkaar de set van competenties die de onderhandelaar moet en wil beheersen. 

​

Constructief onderhandelen
DNA_edited.jpg

Win-Win denken speelt daarbij een rol. Win-win-win oplossingen vinden we nog mooier: oplossingen die voor jou, de ander(en) en de omgeving (meerdere stakeholders, het milieu, ‘de planeet’) van belang zijn. Principes vanuit het wereldwijd bekende Harvard onderhandelen zijn voor ons al meer dan 30 jaar de basis voor onze visie op constructief onderhandelen en inspireren onze zienswijze op onderhandelingstechnieken. Constructief onderhandelen is een ‘art en een science’, een kunst en een kunde. Het vraagt extra competenties waarbij het managen van de relatie, de inhoud en het proces van belang zijn. 

bottom of page