top of page

Onderhandelen op Afstand (online training)

Je hoort vaak: "doe het niet!", belangrijke onderhandelingen via de telefoon, de app, per email of met een videoverbinding. Er zitten inderdaad veel voordelen aan het persoonlijk ontmoeten van jouw wederpartij. Maar dat is niet altijd mogelijk. Sterker nog, onbewust zijn we vaak al met onderhandelingen begonnen ver voordat we elkaar ontmoeten.

Wat kun je verwachten?

In onze online trainingen Onderhandelen op Afstand leren we je de ins en outs van onderhandelen via verschillende media. Welke valkuilen moet je per email sowieso vermijden? Welke verborgen voordelen hebben berichten en appjes? Wat voor gevaren spelen er onbewust tijdens een video conferentie? En hoe kun je jezelf en je team beter voorbereiden? 

helder hoofd warm hart wendbaar onderhan

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • Principes / attitude: De principes en vuistregels van Constructief Onderhandelen, toegespitst op het onderhandelen in een virtuele omgeving

 • Proces / structuur / besluitvorming: Een structuur die je helpt om zelf controle uit te oefenen op de onderhandeling, juist als deze op afstand plaats vindt.

 • Beïnvloeding: Hoe beïnvloeden mensen elkaar (bewust en onbewust)? We gaan in op het gegeven the medium is the message voor virtueel onderhandelen. Waar liggen verschillen met onderhandelen in dezelfde ruimte, waar moet je je bewust van zijn en hoe kun je ervoor zorgen dat andere partijen zich constructief opstellen ondanks de nadelen van onderhandelen op afstand?

 • Relationele dynamiek en vertrouwen: Vertrouwen is op afstand een lastig aspect en de vertrouwensvraag wordt vaak uit de weg gegaan. En juist in onderhandelen op afstand kunnen 'lastige' emoties het proces ook parten spelen, mede voortkomend uit verschillende – al of niet uitgesproken – beelden en verwachtingen, uit (macht)spelletjes en/of cultuurverschillen. We geven specifieke aandacht voor het ‘ontluchten’ van de spanning en ‘aansluiten & samen verder komen’.

 • Creativiteit: De wederzijdse bereidheid creëren om te komen tot een constructieve voortgang vergt de nodige creativiteit. Maar hoe schep je hiervoor de voorwaarden en hoe manage je het proces?

1 leertraject in 3 trainingen

Onderhandelen

Voorbereiding

Ter voorbereiding lees je voor jezelf een aantal hoofdstukken uit ons boek Alles is Onderhandelen, over de 7 principes van constructief onderhandelen. Je stelt je eigen "boodschappenlijst" samen m.b.t. jouw persoonlijke doelen voor de training. Ook vul je een zelftest in over jouw conflictstijlen.  

Poppetjes (1).jpg

3 Trainingen

Het leertraject Onderhandelen op Afstand bestaat uit 3 trainingen die door middel van blended learning aangeboden worden, een combinatie van zelf leren en online met trainer en mededeelnemers bijeen komen.  

 • Training 1: de 7 principes van constructief onderhandelen, procesvaardigheid, omgaan met lastige wederpartijen en het verdeelvraagstuk

 • Training 2: de dynamiek van meerpartijenonderhandelingen

 • Training 3: intervisie en eigen casuïstiek

Elke trainingsetappe duurt 2 weken en betreft 3 modules, met in elke module een live sessie met de groep. Na de eerste etappe over de basisprincipes bouwen de tweede en derde training op elkaar voort. Alleen de basistraining volgen is ook mogelijk.

Geheel in lijn met het onderwerp en de te leren vaardigheden wordt de training online gegeven.

Training in onderhandelen

Oefeningen

.

Tussen de modules door krijg je onderhandelingsopdrachten die je met je mededeelnemers uitvoert. Je krijgt uitgebreid de mogelijkheid om te oefenen en persoonlijke feedback van de trainer te ontvangen.

Ons e-learning platvorm staat ons toe deelnemers onderling uit te dagen het geleerde direct toe te passen in een veilige setting. 

Wat levert het op?

Na iedere training peilen we de resultaten van de deelnemers:

 • Je ervaart een effectievere beïnvloedingskracht - juist bij toenemende druk en spanning, zowel ‘offline’ als online;

 • Je weet hoe je jezelf en je team adequaat kan op het oplossen van meningsverschillen en/ of conflicten;

 • Je voelt je comfortabeler en vaardiger in het omgaan met emoties, spelletjes, druk, patstellingen en conflictsituaties. Ook met uitgesproken ‘lastige’ partners leer je hoe relationele spanningen kunt herstellen;

 • Je wordt vaardiger in het creëren van een proces waarin partijen samen creatieve oplossingen vinden en tegenstellingen overbrugd worden op basis van redelijkheid.

Bij RoutsLaeven geven we je 100% tevredenheidsgarantie. Als je aan het eind van de training niet tevreden bent over de resultaten, betalen wij je investering terug.

Trainingsoverzicht

Kosten: dit is een in-company training die op maat samengesteld wordt in overleg met de klant. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Aantal deelnemers: 6 - 8 per training

Eerstvolgende trainingsdata:

op aanvraag

Duur: 3 trainingsetappes met ieder 3 leermodules. Elke etappe duurt 2 weken waarin deelnemers in totaal 12 uur besteden aan asynchroon leren (6 uur) en bijeenkomen in live sessies (6 uur).

Locatie: online, gedoceerd vanuit "De Werkplaats" op Landgoed Zonnestraal te Hilversum

Overzicht

Zet de volgende stap...

Indien een aantal medewerkers of je team eenzelfde trainingsbehoefte heeft, dan zijn onze incompany trainingen of maatwerkoplossingen een goede optie. We bespreken graag de mogelijkheden & maken een vrijblijvende offerte aan zodat je een goed beeld krijgt van het totaalplaatje.

Poppetjes_lijn2-01.jpg
bottom of page