top of page
Onderhandelen voor Projectmanagers

Onderhandelen voor Projectmanagers

De grote uitdaging voor projectmanagers is hoe hij/ zij met zijn/haar project binnen tijd, geld en met de goede kwaliteit kan komen tot een project waar ook geld mee verdiend wordt (marge) en waarbij de opdrachtgever tevreden is.

Projecten worden steeds groter en complexer

Er spelen vaak meerdere partijen een rol, de belangen en de risico’s zijn groot, en het is een kunst en een kunde om samen met de ander(en) te komen tot value creation en een redelijke value distribution.

 

De bovenstaande visual geeft aardig weer hoe het vaak bij grotere complexe projecten (initiatieven) gaat: Je wilt een steile S-Curve (weinig leer-tijd, snel waarde toevoegen, en je wilt in de tijd veel waarde toegevoegd hebben). Door allerlei omstandigheden gaat tijdens projecten de S verplatten Het duurt langer tot je tot waarde komt, de waarde is vaak minder dan verwacht. Het duurt langer, daarmee nemen de kosten en risico’s toe en uiteindelijk is niemand tevreden.

Projecten leiden is onderhandelen

Je wilt waarde creëren en het naar redelijkheid verdeeld hebben. Je wilt je belangen gediend hebben (en die van de ander, zie succesvolonderhandelen) je risico’s beperkt en er geld aan verdienen

onderhandelen projectmanagers.png

De uitdaging is dus: hoe creëer je een scherpe S-curve en uit onderzoek blijkt dat er daarbij 3 onderhandelingscriteria een essentiële plek hebben:

Clarity: Ben je in staat om de goede informatie op tafel te krijgen, heldere afspraken te maken, de verwachtingen goed te managen? Heb je samen een helder en zelfde beeld van de uitkomsten, het tijdspad, de KPI’s. de deliverables etc.? 

Unity: Ben je in staat om saamhorigheid te creëren in je team en in het grotere team? De dynamiek te managen, de emoties te managen en eventuele conflicten (te voorkomen) en op te lossen. 

Agility: Ben je wendbaar om de ander (en) mee te nemen op weg naar goede resultaten en ben je in staat creatief het pad te verleggen als dat nodig is om tot een goede uitkomst te komen? 

 

Het creëren van Stijle S-curves is het werk van de projectmanager in een complexe omgeving. Daarbij is Constructief Onderhandelen de kern waar alles om draait.

Onderhandelen voor Projectmanagers
bottom of page