Meer thuiswerken is en blijft het nieuwe normaal...
En dus moeten werkgevers een stap verder denken dan het aankopen van een goede bureaustoel en een tweede scherm. Online overleggen, brainstormen en onderhandelen moet productiever en vooral meer verbindend worden. Onder de "intelligente lockdown" kon de baas zich nog verschuilen achter #crisis: "het is voor ons allemaal even wennen". Maar online overleg blijft straks voor een groot deel de norm. Willen we geen muitende of afgebrande collega’s aan de andere kant van het scherm, dan moeten we dit eerst erkennen:
-
The Medium is the Message: we voelen, denken en doen anders online. Dezelfde aanpak als op kantoor volstaat dus niet.
-
De nadelen van online -o.a. minder verbinding en vertrouwen, meer afleiding en het grote energielek (zoom fatigue)- zijn bekend maar de mate waarin ze schadelijk zijn bepalen we voor een groot deel zelf.
Webinar Online in Verbinding
Wat kun je verwachten?
Dit interactieve webinar van een uur gaat over verbindend samenwerken op afstand. De mens online staat centraal in plaats van de technologie. Sinds de Coronacrisis is online overleg het nieuwe normaal... Dat biedt nieuwe kansen maar ook nieuwe uitdagingen en frustraties. Want wat zijn de grootste valkuilen van overleg online? Wat kun je doen om die te vermijden en juist de kansen te benutten? En welke creatieve overlegvormen moet je vandaag nog inbrengen in je teamvergadering?
Online Frustratie- en Kansmeter
In het webinar delen we de stand van zaken in jouw organisatie via de Online Frustratie- en Kansmeter waarmee we vooraf input ophalen bij jou en je collega's. Want wat zijn precies de ervaringen in jouw organisatie na maanden werken op afstand? En... we leveren nieuwe inzichten en werkvormen aan die je gelijk kunt toepassen in je volgende video-overleg.
Wat kun je verwachten?
-
De zeven principes van de Harvard methode, toegespitst op virtueel samenwerken met meerdere partijen.
-
Het sturen van het proces van de constructieve onderhandeling/ samenwerking, juist als deze op afstand plaatsvindt.
-
Hoe beïnvloeden mensen elkaar (bewust en onbewust)? The medium is the message, juist bij virtueel samenwerken. Wat zijn de verschillen met samenwerken in dezelfde ruimte, wat zijn de voordelen van online samenwerken en hoe zorg je ervoor dat partijen zich constructief opstellen?
-
Relationele dynamiek. Gebrekkig vertrouwen en 'lastige' emoties kunnen het proces belemmeren, of ze nu voortkomen uit verschillende – al of niet uitgesproken – beelden en verwachtingen, uit (macht)spelletjes en/of cultuurverschillen.
-
Creativiteit: hoe schep je hiervoor de voorwaarden, ook als je niet fysiek bijeen kunt komen.
Voorbeelden van praktische vragen die aan bod komen:
-
Hoe kunnen we onszelf beter voorbereiden op een samenwerking, ook als die (deels) online verloopt?
-
-
Hoe ga je om met emoties en relationele spanning?
-
Hoe bouw je vertrouwen op en blijf je tegelijkertijd scherp op de feiten?
-
Welke valkuilen moet je per email, app of telefoon vermijden?
-
Welke gevaren en voordelen spelen er onbewust tijdens een videoconferentie?
-
Hoe help je jezelf en andere partijen uit een impasse?
De onderliggende principes van de Harvard methode zijn offline net zo goed toepasbaar als online. De kern van wat je online leert kun je dus ook ‘face-to-face’ toepassen.
Training
Online Samenwerken in Complexe Situaties
In deze training leer je de principes van de Harvard methode van constructief onderhandelen te combineren met de ins en outs van virtueel overleg, intern en extern. Je komt samen in live sessies en doet daartussen oefeningen in kleinere groepen. Je krijgt uitgebreide individuele feedback van de trainers.
Online Samenwerken in Complexe Situaties is geen cursus (waarin je kennis opneemt) maar een training waarin je oefent met nieuwe vaardigheden, in uitdagende oefensituaties. We nodigen je daarbij uit je eigen gedrag kritisch onder de loep te nemen, ondersteund door persoonlijke feedback van de trainers.
De blended learning aanpak van het programma biedt veel gelegenheid om je nieuwe inzichten en vaardigheden toe te passen in jouw dagelijkse praktijk. Met succes en soms met een struikelpartij, want ook dat hoort bij het leerproces.
Wat levert het op?
-
Je ervaart een effectievere beïnvloedingskracht - juist bij toenemende druk en spanning, zowel ‘offline’ als online;
-
Je leert jezelf en je team adequaat voor te bereiden en rekening te houden met de online omgeving "als 12e speler" op het veld;
-
Je wordt vaardiger in het omgaan met emoties, spelletjes, druk, patstellingen en conflictsituaties. Je leert hoe je, ook met uitgesproken ‘lastige’ partners, relationele spanningen kunt herstellen en welke virtuele kanalen je hiervoor het beste kunt gebruiken;
-
Je leert een proces te managen waarin partijen samen creatieve oplossingen vinden en tegenstellingen overbruggen op basis van redelijkheid;
-
Je leert en oefent met verschillende werkvormen die online verbinding creëren en behouden.
Na iedere training peilen we de resultaten voor de deelnemers. Bij RoutsLaeven geven we je 100% tevredenheidsgarantie. Als je aan het eind van de training niet tevreden bent over de resultaten, betalen wij je investering terug.