top of page
Win-Win Onderhandelen

Win-Win Onderhandelen

Onderhandelen heeft vaak een negatieve connotatie. Alleen het woord al: onder-handelen, ‘de ander ‘onder je hand’ krijgen. Er is dan kennelijk een bovenliggende en een onderliggende partij. Een winnaar en een verliezer... 

Constructief Onderhandelen vraagt wat ons betreft een andere mindset

Positioneel onderhandelen

Het veronderstelt dat je op zoek wilt gaan naar ‘the common ground’. Dat je benieuwd bent hoe je elkaar kunt versterken en niet dat je op zoek bent om de ander zo snel mogelijk uit te schakelen of zoveel mogelijk ten koste van de ander te krijgen.

Win-Win denken speelt daarbij een rol. Oplossingen die voor jou en de ander (en) waarde toevoegen. Oplossingen die veronderstellen dat ze mooier en waardevoller zijn dan de voor de hand liggende oplossingen die vaak snel gevonden worden. 

Het vraagt wat tijd en aandacht om een echte win-win oplossing te bereiken. Vaak nemen we geen tijd om aandacht te besteden en is het al snel ‘goed-genoeg’. Ben je in staat om de ander mee te nemen in een creatief proces dat kan leiden tot oplossingen die voor beiden van belang zijn? Zeker als je gedwongen wordt om snel tot een advies/ oplossing/ keus te komen waarbij de ander je onder druk zet om ‘toch beter te doen’. Zeker als de ander je onder druk zet om snel te leveren en waarbij je voelt dat je wellicht overvraagd wordt. Het is een kunst en een kunde om tot dergelijke oplossingen te komen.

Win-Win-Win

Deze vind ik nog mooier en is een niveautje hoger. Oplossingen die voor jou, de ander(en) en de omgeving (meerdere stakeholders, het milieu, ‘de planeet’) van belang zijn. Om te komen tot dergelijke oplossingsrichtingen waarbij vaak verschillende partijen, belangen, risico’s, karakters en zienswijzen een rol spelen is het van belang om gestructureerd te komen tot een goede aanpak waarbij je ook je onderhandelingstechnieken aanscherpt.

 

In een training constructief onderhandelen leer je een aanpak (principes en proces) en krijg je een gereedschapskist mee (vaardigheden en tools) om samen met andere tot betere besluiten en deals te komen.

Het leren managen van de relatie, de inhoud en het proces staan daarbij centraal.

bottom of page