Aandacht kent
geen afstand
- Aikido meester Aalt Aalten
Voorkom "Verkeerd Verbonden"
16 werkvormen om online echt contact te maken
​
Wij vinden dat in thuiswerken échte verbinding (nog) belangrijker is dan een goede bureaustoel (zie hier onze blog Red het (werk)Klimaat). Er zijn oneindig veel manieren om online leuker, productiever en gezonder te maken. We presenteren hieronder een paar voorbeelden. Ben je op zoek naar een nieuwe vorm maar staat ze hier niet bij? Kom even "in verbinding" met ons en we geven je graag advies.
Ben je het overzicht kwijt? Wij deelden de werkvormen hieronder in 4 categorieën in:
​
​​
Team Playlist
4 min - wekelijks bouw je verder aan je Spotify Team Playlist doordat 1 collega een nummer toevoegt dat volgens haar/hem verband houd met het team of het werk; tijdens het online binnendruppelen van collega's wordt het nummer gedraaid; daarna 1 minuut toelichting; bij einde vergadering wordt het nummer nogmaals gedraaid.
Mystery Box
5 min - 1 collega laat een gesloten doos (mogelijk met strik) zien; er zit een eigenschap in die hij.zij het team toewenst om deze week tot een succes te maken; de rest van het team mag 3 minuten lang raden (bv. via chat) voordat de Mystery Box opengaat; mogelijkheid om wekelijks een andere collega een Mystery Box te laten inpakken.
​
​
​
​
​
​
Kaatswoorden
2 min - er wordt een willekeurige algemene vraag gesteld aan 1 collega, bv. "wat is je favoriete vakantieland?" ("Frankrijk"); na het antwoord tikt iedereen in de chat het 1e woord in wat geassocieerd wordt met het antwoord ("wijn"); dat woord is ieders persoonlijke kaatswoord; als je klaar bent met spreken tijdens het overleg, spreek je altijd je kaatswoord uit; dit lost het probleem van zowel (te) lange stiltes en onderbrekingen op omdat in het overleg duidelijk is wanneer een spreker het woord teruggeeft.
Mijn Gebruiksaanwijzing
3 min - 1 collega legt vertelt in 3 minuten over wat algemeen gesproken geweldig werkt in de samenwerking met haar/hem, en waar hij/zij het meest allergisch voor is; elke week een ander collega tot het cirkeltje rond is; visuele uitbeelding of ondersteuning wordt aangemoedigd.
​
​
​
​
​
​
​
X-Ray
5 tot 90 min - vooraf doet het hele team online een persoonlijkheidstest, ofwel 1 uit de "markt" (bv. MBTI, Discovery Insights, etc.) ofwel 1 van het type "op welk Star Wars karakter lijk jij het meest?"; vervolgens resultaten bespreken en het vooral niet (te) serieus nemen.
​
​
​
​
​
​
​
​
Speedstorming
10 tot 25 min - in deze flitsende combinatie van speed-dating en brainstorming gaan collega's in breakouts fanatiek een vraag oplossen in 3-5 minuten waarna de gesprekesleider iedereen willekeurig in nieuwe duo breakouts plaatst; dit 3-5 maal herhalen en vervolgens plenair een overzicht maken van de verschillende oplossingsrichtingen; via word cloud, polling of whiteboards kunnen (kritische) ideeën anoniem gedeeld worden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Pre-Mortum
30 min - in breakouts van eerst 2 en vervolgens 4 mensen (2 breakouts samengevoegd) reizen collega's naar een punt in de toekomst waarin hun project/programma/doel geheel en totaal mislukt is; samen schetsen ze eerst de rokende puinhopen en vervolgens reconstrueren ze wat de kernoorzaken (factoren) waren die de catastrophe onvermijdelijk maakten; vervolgens worden in een laatste plenaire ronde de belangrijkste factoren met elkaar gedeeld en wordt de vraag besproken wat men nu kan doen om de factoren te beïnvloeden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Constructieve Onenigheid
50 min - om een (proces)innovatie te bedenken worden er groepjes van 3-5 mensen gemaakt die in breakouts de in hun ogen beste oplossing bedenken (10 min); vervolgens wordt er een woordvoerder aangewezen om in een ander groepje (andere breakout) de oplossing in 1 minuut uiteen te zetten; hierna gaan camera en microfoon van de woordvoerder uit en is het de taak van het panel om het gepresenteerde idee in 2 minuten volledig onderuit te halen met inhoudelijke argumenten (de woordvoerder luister wel mee); de woordvoerder gaat hierna terug naar zijn/haar oorspronkelijke breakout groepje om samen de oplossing aan te scherpen; hierna begint de cylus weer opnieuw; na 2 of 3 cycli komt er een laatste ronde waarin enkel en alleen positive feedback en waardering wordt uitgesproken voor de gepresenteerde oplossing; het eindresultaat is net zoveel zorgvuldig doordachte oplossingen als er groepjes zijn.
Vissenkom
15 min - in een grotere plenaire groep (>8) worden 2 collega's gevraagd samen een casus te bespreken en/of verschillende zienswijzes op een onderwerp met elkaar te delen; de microfoon en camera van de 2 collega's staan aan; die van de rest uit (zij kijken van buiten de "vissenkom" in); na een aantal minuten kunnen collega's aan de buitenkant hun e-hand opsteken en 1 voor 1 aanschuiven aan tafel om hun zienswijze in te brengen of vragen te stellen; de vissenkom methode zorgt dat de meerderheid zich in eerste instantie alleen maar richt op luisteren en pas nadat er genoeg is geluisterd stapje voor stapje begint (mee) te spreken.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Sommige van de bovenstaande werkvormen werken plenair het beste (vaak mede met gebruik van chat, whiteboard of polls); bij anderen moet er juist gebruik gemaakt worden van zogenaamde breakout rooms. O.a. Zoom is bekend om de makkelijke manier waarop breakouts gemaakt kunnen worden. Echter, niet alle organisaties mogen Zoom of andere breakout software gebruiken. Ook als jouw programma geen breakout functionaliteit heeft kun je nog steeds je eigen breakouts creëren door collega's elkaar te laten bellen met hun telefoon. Let dan wel op dat je goede afspraken maakt over wanneer ze weer terug moeten zijn bij de rest van de groep.